Tarptautinis projektas ,,Baltų literatūros savaitė".

   Rugsėjo 22-ąją – pasaulio latviai ir lietuviai raginami minėti Baltų vienybės dieną. Ši data dėka gimnazijos bibliotekos darbuotojų Irenos Gripkauskienės ir Janinos Skirgailienės aktyviai minėta ir mūsų gimnazijoje. Renginiai tęsėsi daugiau kaip savaitę. IIa ir IIb klasių raliečiams bibliotekoje organizuota integruotos istorijos pamokos ,,Baltų genčių kilmė ir raida”. IIa klasės gimnazistai Vaiva Beniušytė ir Gabrielius Šukauskas (mokytoja Vilija Kičienė) pristatė informatyvų pranešimą. Per pamoką žiūrėtas ir analizuotas dokumentinis filmas, susipažinta su bibliotekoje eksponuojama leidinių paroda ,,Mūsų protėviai - BALTAI.”

   Tarptautinio Lietuvos ir Latvijos mokyklų projekto “Baltų šalių literatūros savaitė” sūkuryje daug dėmesio skirta pristatant latvių rašytojų knygas. IIa klasės mokinė Evelina Tomkevičiūtė (mokytoja Nijolė Rimkuvienė) pristatė romaną „Motinos pienas“. Šio geriausio latvių romano autorė – garsi šiuolaikinė Latvijos rašytoja Nora Ikstena. Tai painios struktūros kūrinys, atskleidžiantis trijų kartų – močiutės, dukros ir anūkės – gyvenimą sovietmečiu, to meto žmogaus praradimus ir gebėjimą išlikti. Žmogus sovietmečiu primena varpą, kuriam ištrauktas liežuvėlis ir kuris negali skambėti. Tai knyga, atverianti sudėtingą (žmogų nuodijantį) laikotarpį. Akimirksniu sutirpo netradicinė pamoka, kurios metu buvo pristatyti rašytojo Zigmundo Skujinio romano „Jaunuolio memuarai“ svarbiausi akcentai bei aptarti latvių poezijos aruodai. Raiškiai skaityti ir aptarti gražiausi garsių latvių poetų posmai iš rinkinio “Pavasaris bus kaip visuomet” kartu su IIb klasės raliečiais (mokytoja Vida Budraitienė). Be to, perskaičius Uldžio Germanio istorinę knygą „Latvių tautos nutikimai", pristatytos latvių istorinės epochos. Gimnazijos trečiokai (mokytoja Valerija Maciulevičienė), taip pat aktyviai prisijungę prie organizuotos latvių literatūros savaitės renginių, pristatė autobiografinę Maros Zalite knygą „Penki pirštai“. Joje pasakojama apie penkiametės Lauros kelionę iš Sibiro į Latviją, gyvenimą sovietinės tikrovės metu. Įdomu, kad  šios klasės mokinė Germantė Pacevičiūtė pristatė knygos tęsinį ,,Rojaus paukščiai”. 

                 Be įdomių grožinių kūrinių, skirta dėmesio ir latvių kalbai. Visą savaitę į biblioteką užsukę gimnazistai bei mokytojai, naudodamiesi žodynų bei vertimo programėle, vertė žodžius į latvių kalbą. Smagu, kad šio projekto aktyvūs dalyviai – ir gimnazijos pirmokai. Ib klasės raliečiai (mokytoja Onutė Bartušienė), stebėdami skaidres, susipažino su išnykusių ir išlikusių kalbų istorija, mokėsi latviškų žodžių, naudodamiesi vertimo programėle vertė latvių liaudies daineles vaikams į lietuvių kalbą. Stebėdami ekrane iliustruotų dainelių įrašus, bandė patys dainuoti latviškai. Taigi pamoka buvo smagi, nuotaikinga ir informatyvi. Na, o abiturientų grupė dalyvavo netradicinėje lietuvių kalbos pamokoje "Lietuvių ir latvių kalbų paralelės" (mokytoja Inga Kuuzeorg-Petrikonienė). Susipažinę su baltų kalbų raštų paminklais-senaisiais  raštais, kultūriniais istoriniais regionais, gimnazistai turėjo galimybę praktiškai  kurti dialogą bei atlikti įvairias užduotis.

             Vykdant šį projektą, gimnazijos bibliotekoje vyko integruota anglų kalbos pamoka (mokytoja Rita Lamokovskienė) ,,Ką žinome apie latvių kalbą ir literatūrą?” Id klasės gimnazistai susipažino su latvių kalba ir žymiais literatūros rašytojais. Raliečiai skaitė posakius latvių kalba ir pasitikrino žinias organizavus jiems viktoriną. Pažintis su kaimynine šalimi nustebino gimnazistus abiejų kalbų – latvių ir lietuvių – panašumais bei skirtumais.

                  Šio projekto darbų sąrašą papildė raliečių kūrybiniai darbai. I-III klasių gimnazistai iliustravo latvių epinę poemą „Lačplėsis“, kurią sukūrė rašytojas Andrejus Pumpuras, remdamasis latvių tautos padavimais ir legendomis apie galiūną Lačplėsį (mokytoja Lina Smailytė). Taigi vykusių renginių gausa – tai baltų vienybės, aktyviai ugdomos mokyklų bibliotekose, įrodymas.

                Esame dėkingi projekto organizatoriui – Vytauto Didžiojo universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto (VDU HMF) letonikos centrui.

Projekto partneriai: asociacija ,, Lietuvos ir Latvijos forumas”, Latvijos Respublikos ambasada Lietuvos Respublikoje, Lietuvos Respublikos ambasada Latvijos Respublikoje.

Projekto koordinatorės: VDU HMF Letonikos centro vadovė dr. Kristina Vaisvalavičienė, specialist dr. Auksė Noreikaitė.

 

Autorius:
Nijolė Rimkuvienė

Nuotraukos:
I. Gripkauskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos